onsdag 29 juni 2011

Everglades National Park, Florida


Miami ligger längs USA:s östkust. Fortsätter man längst ner så kommer man till Key West, den absoluta sydspetsen, och simmar man över pölen så kommer man till Kuba.

Men om man inte följer kusten, utan åker västerut, in mot landet från Miami, då kommer man till en flera mil lång nationalpark. Den kallas Everglades National Park, och vi besökt den parkdel som heter Shark Valley, som är mest turistvänlig. 

Trots att det är asfalterade gångvägar och man kan färdas hela det två mil långa stråket med en vagn eller på cykel som man kan hyra, så blir det inte alltför turistigt, utan en riktig naturupplevelse. Vägen skär nämligen rakt genom nationalparken och med det tropiska klimatet och sumpmarkerna följer mängder med spännande tropiska djur som inte är instängda bakom stängsel utan hemma i sin egen skog. Vi promenerade och fick möta alligatorer, sköldpaddor, grodor, ormar och märkliga fåglar.

Under dagtid sover alligatorerna med ögonen öppna och ligger mest vi strandkanten för att inte göra av med för mycket energi. Men mot kvällen kan de ta sig upp på vägarna,  så det är ingen lek. Det finns också här ormar som är dödligt giftiga. Så, man går här på egen risk. Mycket vacker natur, lite djungelkänsla.

tisdag 28 juni 2011

Doral, Miami

Så kom vi fram till vår ändhållplats: Doral utanför Miami. Här stannar vi 8-9 nätter hos den släkt vi blivit ingifta i, tills vi åker med flyg tillbaka till Sverige. ”Miami är den största staden i den amerikanska delstaten Floridas sydöstra hörn. Miami ligger längs Floridas atlantkust, ner mot den långsmala kustvägen till Key West. Storstadsområdet Miami-Fort Lauderdale-Miami Beach har 5 463 857 invånare (2006). Den absolut största etniska minoritetsgruppen i Miami är latinamerikaner, en heterogen grupp som dessutom växer långt snabbare än vita, "europeiska" amerikaner i området. Ett betydande antal av latinamerikanerna är illegala invandrare som sökt sig till USA för ett bättre liv. Kubanerna är kanske mest märkbara bland de många latinamerikanska grupperna.” (wikipedia).
Vi bor alltså inte i självaste Miami, utan i Doral, som en gång hörde till Miami, men som nu är en egen kommun med egen borgmästare. Det är bara en halvtimme från centrum i Miami, och alla stränder.   

Topsail Beach i North Carolina


Vy från hotellet
Nästa anhalt blev Topsail Beach i North Carolina. Här tog vi in på ett strandhotell, bara ett stenkast från östkusen, havet. Tre rum med fyra dubbeslsängar vardera. Det blev ungefär 50 dollar person. Hotellet heter Jolly Roger, Ocean Pier. 

Just här badar de flesta och njuter av solen, men man kan också fiska. Det finns enormt stora fiskar här för de som är fiskeintresserade. Topsail Beach är ett litet samhälle med butiker och restauranger, det mesta uppbyggt kring turismen.

Från hotellet kunde man kliva ut direkt från rummet till havet
Det var fantastiskt att bo så nära havet. Och vilken skillnad jämfört med Sverige! Varmt och skönt i havet. Vi stannade här två nätter. Det var mulet periodvis, men ändå jättevarmt.

Grottor i West Virginia: Luray Caverns


Om man åker längs kusten norrifrån och ska ner till Miami kustvägen så passerar man West Virginia och North Carolina. Vi bestämde oss för att stanna på dessa två anhalter. 

West Virginia är en fattigare stat än Virginia och hade från början mer småbrukare, än grannstaten som hade storbruk. Den är också känd som Bergstaten, The Mountain State, därför att det finns mycket berg där. Vi bestämde oss för att titta på grottorna i West Virginia. 

Det finns flera anhalter där man kan se på grottor där, mest känd är Luray Caverns. Här finns kilometerlånga grottor, med massor av spännande formationer av droppsten. "Droppsten är samlingsnamnet för de olika kalkstensformationer som bildas av att kalciumkarbonat fälls ut ur kalkhårt vatten. Den vanligast förekommande är stalaktiten som bildas i (grott)tak. Stalaktiter kan vara smala som strån eller mer konliknande. Även mer oregelbunda former förekommer, s.k. heliktiter. Droppstenar som bildas på marken kallas stalagmiter. En stalaktit som växer samman med en stalagmit kallas för pelare. När kalkvattnet rinner utmed ett sluttande takparti kan det bildas kamliknande formationer brukar kallas för (grott-)bacon eller draperier. Alternativt kan väggen få ett överdrag av kalksten, s.k. flowstone. Flowstone kan även bildas på sluttande golv. I samband med detta kan det bildas små dammar med kalkstensväggar, rimstone." (källa: wikipedia) 

Här gick vi omkring ledsagad av en guide i ett grottsystem som upplystes av strålkastare. På ett ställe fanns enorma pelare av kalksten. Här hade man kopplat ihop pelarna med en orgel, så att ett tangentslag slog an mot pelare av olika storlek som gav olika toner. Man spelade ”Vår Gud Är Oss En Väldig Borg”. Det blev en fin resonans mot de enorma väggarna.

måndag 27 juni 2011

Smithsonian Air & Space Museum DC


I Washington kan man också besöka Smithsonian Air & Space Museum, det vill säga Luft- och Rymdmuseet. 

Här finns alla sorters flygplan ända från de första enkla till de moderna. 

Här kan man också få lära sig om olika aerodynamiska principer. Har man barn med sig kan man visa olika experiment som handlar om luftmotstånd, gravitation osv där man kan testa själv. 

Det finns också en en 3Dbio där man kan se filmer om rymden och annat. Det finns raketer och rymdskyttlar. Ja, allt möjligt.  Man kan få åka en flygsimulator och känna hur det känns när planet åker upp och ner. 

Det är dessutom gratis. Inträdet. Vissa specialsaker kostar, dock.